Al sac i ben lligat

El grup municipal d’ ERC a Santa Coloma ha publicat, per error, un escrit que ja va ser editat a “La Segarra” fa uns quants mesos. A continuació, reproduïm l’article que volien que llegíssim aquest mes. És una bona oportunitat per recordar la utilitat d’aquesta pàgina per esmenar errades de l’edició impresa, o erigir-se com a fòrum públic de Santa Coloma tan bon punt qualsevol persona faci un article d’opinió per obrir un debat. 

placa-major_30516

Els grups polítics exercim la nostra tasca, ja sigui al govern ja a l’oposició, en el dia a dia del municipi en que hem estat escollits. El punt de trobada més important que tenim són els plens municipals, que en lʼAjuntament de Santa Coloma de Queralt es celebren de forma ordinària el primer dijous de cada trimestre. Allà és on els grups de la oposició tenim l’oportunitat de donar suport a les iniciatives del govern, presentar alternatives quan hi discrepem i fer el necessari control a l’equip de govern. Les sessions son obertes al públic, però el cert és que l’assistència és escassíssima. Faig aquesta introducció per aclarir que el paper dels grups de l’oposició es reflecteix essencialment en els plens , però alhora penso que cal un aclariment respecte a dos punts força controvertits dels dos darrers plens.

En primer lloc em refereixo a l’aprovació duna retribució de 20000 € anuals ( 1600 € mensuals) per una regidora. Actualment els regidors de l’equip de govern tenen una assignació mensual de 450 € com a compensació per les respectives dedicacions a tasques que comporten els càrrecs. Acceptem que quan hi ha una dedicació important cal retribuir-ho econòmicament. El que no sabem és si tots els regidors tenen una dedicació constant i continuada. Alguns més aviat escassa a parer nostre.

Quan vam preguntar per les tasques a que es dedicaria la regidora l’alcalde ens va enumerar una sèrie de feines moltes de les quals envaïen la del personal administratiu de lʼAjuntament. Vàrem suggerir que si faltava personal el que no podien fer era ocupar-ho amb càrrecs electes. També argumentàrem que el sou que es pretenia assignar, en un moment de forta resecció econòmica, no era gens solidari ni amb la situació de molts colomins ni amb els propis treballadors de lʼAjuntament que han vist reduir els seus ingressos per acomplir els ajustos que s’imposen a les administracions. Vàrem suggerir també que l’import que suposa aquesta retribució es deduís de la retribució del alcalde, de 40000 € anuals. Com a resposta i seguint la màxima que la millor defensa és un bon atac, se’m va retreure la meva retribució anual quan estava en funcions de govern uns anys endarrere ( no deixa de sorprendre que tinguessin temps per buscar una dada de fa set o vuit anys i en canvi no poguessin esbrinar la dedicació horària dels regidors de l’equip de govern del passat mes d’octubre de 2013, per manca de temps segons ens van dir).

O sigui que en el darrer ple municipal, celebrat aquest desembre, el grup de CiU va aprovar uns pressupostos que atorguen unes retribucions entre l’alcalde i la regidora en qüestió de 60000 €. Si a això hi sumem 25000 € per retribuir els regidors, en resulten 85000 € que és el cost econòmic per Santa Coloma del l’equip de govern. I això en un moment en que l’activitat als municipis s’ha reduït com a conseqüència de la crisi. Difícil de comprendre segons el meu punt de vista.

El segon punt que vull remarcar es produí en la discussió dels pressupostos. Aquests venen en els tres últims anys fiscalitzats per l’administració central, i cal redactar-los seguint uns estrictes límits imposats per tal reduir el dèficit i controlar la despesa. Així les despeses ordinàries quasi bé són una calca de l’any anterior. Lʼúnic àmbit en que les administracions locals tenen autonomia és en les inversions. Ens vàrem endur una bona sorpresa quan ens comunicaren que prevegin dedicar 413000 € en la instal·lació de gespa artificial al camp de futbol. L’alcalde va esgrimir que el club de futbol de Santa Coloma s’ho mereixia, amb això hi estem d’acord, això i més. El que no compartim és si és ara el millor moment per emprendre aquesta millora o hi han prioritats més urgents. Tot i no tenir gespa el camp de Santa Coloma és prou digne i fóra mes encertat d’alliberar-nos de l’arrendament de 4000 € anuals que suposa el lloguer pels mòduls dels vestuaris. També ens vam posar a disposició del grup de govern per trobar les inversions més adients per aquest moment. La resposta que ens donaren fou una enumeració de la despesa econòmica que havia fet aquest equip de govern a les diferents empreses del poble en qüestió d’inversions, resposta que encara ara no se a tomb de que venia. I així s’acabà el debat.

Esperem haver aclarit els punts de vista del grup d’ERC a lʼAjuntament i a convidar als ciutadans a assistir a les sessions dels plens municipals. Fins aviat.

                                           Grup municipal ERC—Santa Coloma de Queralt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s